مصاحبه متخصص مجاری ادراری دکتر بنفشه ایمانی با پورتال جراحان ایران
متخصص کلیه و مجاری ادرار دکتر بنفشه ایمانی با بیان اینکه بی اختیاری ادرار در هیچ گروه سنی، امری عادی تلقی نمی شود گفت: سالمندی، زایمان های مکرر و عوامل دیگر به تنهایی موجب بی اختیاری نمی شود.
بی اختیاری ادرار در هیچ گروه سنی، امر عادی تلقی نمی شود
دكتر بنفشه ایمانی متخصص اورولوژی با بیان اینکه بی اختیاری ادراری در همه جای دنیا به عنوان معضل بهداشتی محسوب می شود تصریح کرد: ما در کشورمان آماری در این عرصه نداریم ولی 200 میلیون نفر در سراسر جهان به بی اختیاری ادراری از نوع شدید مبتلا هستند.
وی با اشاره به اینکه بی اختیاری ادرار در خانمها بسیار بیشتر است افزود : بیش از 50 درصد موارد درافراد مسن دیده می شود و با افزایش سن بی اختیاری ادراری افزایش می یابد ولی به طور کلی بی اختیاری ادرار در سالمندی و بعد از زایمان نیز عادی نبوده و با تشخیص به موقع، درمان می شود.
این متخصص اورولوژی ادامه داد: بی اختیاری ادرار چهار نوع دارد که شایع ترین آن “بی اختیاری استرسی” است و بیشتر خانمها را درگیر می کند به طوریکه با عطسه، سرفه، دویدن و یا خنده شدید ادرار بی اختیار دفع میشود. در آقایان این نوع بی اختیاری ادرار گاهی بعد از عمل پروستات مشاهده می شود .
وی با تاکید به اینکه زایمان های مکرر، بی تحرکی، افزایش سن، کاهش هورمون استروژن در سنین یائسگی از عوامل تشدیدکننده این بی اختیاری است. دکتر بنفشه ایمانی یادآور شد: معاینه، انجام آزمایشات و سونوگرافی از کلیه و مثانه و در مواردی آندوسکوپی مثانه (سیستوسکپی) و نوار مثانه (ارودینامیک) از راههای تشخیصی این بیماری میباشد.
درمان این نوع بی اختیاری بسته به شرایط بیمار و شدت بیماری متفاوت است. ورزش کگل، تجویز هورمون درخانمهای یائسه، بیوفیدبک (آموزش و تقویت عضلات ادراری) و در نهایت عمل جراحی از جمله راههای درمان بی اختیاری استرسی هستند. پاسخ به درمان این نوع بی اختیاری بسیار خوب بوده و در صورت مراجعه زودهنگام نزدیک به 100 درصد بیماران درمان می شوند.
دکتر ایمانی ادامه داد: کنترل وزن، کنترل دیابت، کنترل یبوست، پیروی از رژیم غذایی سالم در پیشگیری و درمان بی اختیاری ادراری نقش مهمی دارند.
وی با بیان اینکه “بی اختیاری فوریتی” از دیگر انواع این مشکل است تصریح کرد: در این نوع بی اختیاری فرد با احساس ناگهانی و شدید برای دفع ادرار مواجه است که در بسیاری از موارد بیمار قادر به کنترل ادرار نبوده و ادرار نشت می کند.
این متخصص اورولوژی، علت این نوع بی اختیاری را تحریک پذیری مثانه به دلایلی مانند عفونت، پیش فعالی مثانه، اسپاسم مثانه، سنگ مثانه و یا بیماریهایی مانند MS و سکته های مغزی دانست و گفت: گرفتن شرح حال از بیمار، تهیه چارت ادرار، بررسی سوابق بیمار و داروهای مصرفی و گاهی سیستوسکپی و ارودینامیک برای تشخیص صحیح لازم است.
اقدامات درمانی شامل تجویز دارو، اصلاح رژیم غذایی، عدم مصرف دخانیات و نوشیدنیهای کافیین دار و انجام تمرینات کگل می باشد. در این نوع بی اختیاری ادرار معمولا جراحی انجام نمیشود.
وی اظهار کرد: در موارد بسیاری شاهد مراجعه بیماران به ویژه خانمهای مبتلا به “فرم مخلوط بی اختیاری استرسی و فوریتی” هستیم که درمان این افراد ترکیبی بوده و با توجه به نتایج بررسی ها، تصمیم گیری برای روش درمان انجام میشود.
دکتر بنفشه ایمانی در ادامه با اشاره به اینکه نوع دیگر بی اختیاری “سرریز یا بی اختیاری کاذب” است گفت: این مشکل ناشی از بی اختیاری واقعی نبوده بلکه به دلیل انسداد گردن مثانه، تنگی مجرا و بزرگی پروستات یا ضعف عضلات مثانه بوده و ادرار در مثانه جمع شده و تخلیه نمی شود و با سرریز قطره قطره ادرار، فرد تصور می کند که به بی اختیار دچار شده است. در این موارد درمان با باز کردن تنگی یا جراحی و در مواردی با تجویز دارو انجام می شود.
وی با تاکید به اینکه بی اختیاری ادراری در افراد مبتلا به دیابت بیشتر است افزود: دیابت کنترل نشده در عملکرد مثانه تاثیر داشته موجب ابتلا به انواع بی اختیاری ها می شود.
دکتر ایمانی “بی اختیاری کامل ادرار” را از دیگر انواع این بیماری خواند و تصریح کرد: در این نوع بی اختیاری فرد هیچ کنترلی نداشته وادرار بصورت مداوم و بی اختیار خارج میشود، علت ابتلا به این بیماری ممکن است صدمات نخاعی، آلزایمر، جراحیهای وسیع لگن یا بیماری های بدخیم و رادیوتراپی باشد.
وی با تاکید به اینکه نباید بی اختیاری ادرار را امری عادی و مربوط به سالمندی یا زایمانهای مکرر دانست گفت: مراجعه زودهنگام و شروع زودرس درمان، کاهش وزن، کنترل قند، زندگی سالم و ورزش کمک قابل توجهی به درمان این مشکل می کند.
دکتر ایمانی در پایان با بیان اینکه مصرف یک داروی خاص باعث بی اختیاری ادراری نمیشود ولی در افراد مسن داروهای فشار خون باعث تشدید علایم بی اختیاری به ویژه در شب ها می شوند، خاطرنشان کرد : بی اختیاری ادرار در هیچ فردی امری عادی تلقی نمی شود و همه انواع بی اختیاریها با بررسی و تشخیص صحیح قابل درمان هستند.
بی اختیاری ادرار در هیچ گروه سنی، امر عادی تلقی نمی شود